Julkisia alppiruusu- ja atsaleapuistoja Suomessa

 

Julkisia alppiruusukokoelmia Suomessa

Osmo Jussila, Jussi Lähteenmäki ja Reijo Hahkala
Julkaistu Rhododendron-lehdessä 3-2008

 

Keskustelimme loppukesällä 2008 lehdenteosta ja Kristian ehdotti että tekisimme yhteistuumin luettelon niistä julkisista alppiruusu- ja atsaleakokoelmista, joita meillä on tiedossa. Luettelo ei varmastikaan ole täydellinen, joku kohde on voinut yksinkertaisesti unohtua. Emme ole aivan hiljakkoin päässeet tarkastelemaan kaikkien luettelossa mainittujen kohteiden nykytilaa; joidenkin osalta kutsuminen kokoelmaksi on ehkä hivenen liioiteltua. Tieto kokoelmista löytyvistä lajeista ja lajikkeista on hyvin hajanaista ja osin varmasti virheellistäkin. Tämä luettelo tulee kerhon kotisivuille, joten sitä voidaan korjata ja täydentää myöhemminkin. Jos toteat jonkun mainitsemisen arvoisen kohteen puuttuvan, ota yhteyttä Kristian Theqvistiin.

Suomen arboretumeista löydät tietoa myös internetistä, mainio aloitussivu löytyy osoitteesta: http://fi.wikipedia.org/wiki/Arboretum.
Hyvä lähdeteos on Dendrologian Seuran julkaisu: Alanko, P., Fagerstedt, K., Kauppila, A. & Mustiala, V. 2004: Suomalaisia puulajipuistoja (Finnish Arboreta). 155 s. Dendrologian Seura – Dendrologiska Sällskapet r.y., Helsinki.

HELSINKI

Haagan Alppiruusupuisto (Rodopuisto); Laajasuontien loppupäässä, Paatsamatien risteystä vastapäätä. Alueelle istutettiin vuonna 1975 yhteensä 3000 alppiruusuristeymää tutkimustarkoituksiin.. Keväällä 1996 Alppiruusupuistoa laajennettiin pyörätien pohjoispuolelle, jonne istutettiin tuhansia, uusia keltaisia alppiruusuja sekä suuri määrä alppiruusun sukuista puistoatsaleaa. Myös nämä taimet ovat osa laajempaa risteytysaineistoa.

KAISANIEMEN KASVITIETEELLINEN PUUTARHA sijaitsee Kaisaniemessä, aivan Helsingin keskustassa, Kaisaniemenranta 2. Sieltä löytyy mm. R. sutchuenense (risteymiä), R. smirnowii, R. brachycarpum, R. dauricum, suomalaiset Marjatta-lajikkeet, vanhoja atsalealajikkeita ja R. catawbiense ’Caractacus’.

KUMPULAN KASVITIETEELLINEN PUUTARHA, Jyrängöntie 4. Kumpulassa on alppiruusujen luonnonlajeja niiltä alueilta, joita sen kokoelmat muiltakin osin edustavat, mm. R. yedoense v. poukhanense, lapponicum, aureum, albiflorum, brachycarpum, catawbiense ja “suurharvinaisuus”, Venäjän puolelta kerätty R. brachycarpum var. tigerstedtii-aff.

KAIVOPUISTO, Kaivohuonetta vastapäätä on Helsingin Yliopiston risteytyskenttäkoe.

KORKEASAARI, puutarhakarttaan merkityn reitin varrelta löytyy perinteisiä perennaistutuksia, harvinaisia havu- ja lehtipuita, alppiruusuja, atsaleoita, aurinkoisten kivikkorinteiden kasvillisuutta, vesikasveja, pohjoisamerikkalaisia kasveja ja kotimaista lajistoa.

MEILAHDEN ARBORETUM, Meilahdentie; R schlippenbachii, R luteum ym.

KIRJAILIJANPUISTO, Mikael Lybeckinkatu KELA:n takana; R luteum, R. japonicum, ’Gandavense’-hybridejä ym.

VIIKIN YLIOPISTOALUE, rakennusten ympäristössä lähinnä kotimaisia lajikkeita.

MALMIN HAUTAUSMAA, korttelit 40 ja 41; ‘Gandavense’-hybr, ‘Pallas’, ‘Unique’, ‘Rustica’ sekä R luteum ja R japonicum. Myös kortteli 72 R. japonicum ja kortteli 67 R. luteum.

HIETANIEMEN HAUTAUSMAA; yli 300 yksilöä.

ALPPIPUISTO JA LENININPUISTO; Alppiharjuun, pääradan, Viipurinkadun ja Sturenkadun väliin sijoittuvat kaksi Helsingin puistojen helmeä, Alppipuisto ja Lenininpuisto. Leimallista puistoille ovat vesiaiheet ja kasvierikoisuudet.

ESPOO

MARKETANPUISTO ja ÖVERBYN PUUTARHAKOULU, Kehä III, Röylän liittymä, Pehtorinkuja 3. Piha- ja ympäristörakentamisen näyttelypuisto, kotimaiset alppiruusulajikkeet.

GUMBÖLEN KARTANO, Engelin puistotie, 02810 Espoo. Siemenlisättyjä atsaleoja.

KAUNIAINEN

TYÖVÄEN AKATEMIA, Vanha Turuntie 14, suomalaista risteytysaineistoa.

VANTAA

METSOLANSUON ALPPIRUUSUPUISTO, Alikeravantien länsipuolella. ?

VIHTI

Vihdin Ojakkalassa Kemiran Kotkaniemen tutkimusasemalla on VÄHÄMÄEN ARBORETUM, johon marjatta-aineistoa on istutettu aikoinaan, se on vain pahasti umpeenkasvanut, mutta vierailun arvoinen paikka silti, tarkempaa tietoa löytyy kirjasta Suomalaisia puulajipuistoja.

MIKKELI

Vanha eteläinen hautausmaa, Saattotie 7; Suomalaisia Marjatta-hybridejä.

KOUVOLA, ELIMÄKI

ARBORETUM MUSTILA sijaitsee Kaakkois-Suomessa 110 km Helsingistä koilliseen aivan valtatie 6:n tuntumassa. Alppiruusulaaksossa kasvaa kaikkiaan noin 30 alppiruusulajia ja lisäksi runsaasti lajien välisiä risteytyksiä, hybridejä. Tärkeimpänä lajina voidaan ehdottomasti pitää mustilanalppiruusua (Rhododendron brachycarpum var. tigerstedtii). Se on talvenkestävyytensä ansiosta toiminut lähes kaikkien Suomessa jalostettujen alppiruusujen kantaäitinä. Muita alueella kasvavia alppiruusuja ovat mm. nukka-alppiruusu (R. smirnowii), puistoalppiruusu (R. catawbiense) sekä tämän valkoinen muunnos, var. album.

PUNKAHARJU

METLAN Punkaharjun toimintayksikkö, Finlandiantie 18; Vanhan päärakennuksen lähistöllä on pari ikivanhaa puskaa. Samassa paikassa R. japonicum-pensaita. Näiden oletetaan olevan Max. Hagmanin mukaan peräisin 20-luvulta. Rhodot ovat jotain catawbiense-pohjaisia lajikkeita, jota ei nykykaupassa liiku. Seidel-hybridejä?

JYVÄSKYLÄ

KELTINMÄEN ALPPIRUUSUPUISTO, Keltinmäentie; suomalaisia nimeämättömiä risteymiä.

KOTKA

SAPOKAN VESIPUISTO; Sapokanlahti sijaitsee Kotkansaarella Tallinnankadun varrella, keskustan ruutukaava-alueen ja Katariinan kaupunginosan välissä. Puiston pohjoisrinteellä, puron varrella kasvavat syvämultaisen ja varjoisan kasvupaikan kasvit. Keväällä kukkaan puhkeavien alppiruusujen lomassa kasvavat komeat kotkansiivet, kuunliljat ja kilpiangervot.

FUKSIN PUISTO; Puistotien varrella sijaitsevassa Fuksinpuistossa voit tutustua kotipuutarhoihinkin hyvin soveltuviin kasvilajeihin ja niiden lajikkeisiin, aurinkoisen paikan kasveista aina varjon lajeihin. Puistoon on istutettu paljon maanpeittokasveja, hedelmäpuita ja marjapensaita, sekä Helsingin yliopiston atsalea-lajikkeiden koekenttäistutusalueet.

RANTASALMI

RANTASALMEN ALPPIRUUSUPUISTO, Jumikkalan kartano, Kylätie 58. Hiljakkoin lahjoitusvaroin perustettu alppiruusupuisto kartanon ja Harjupirtin hiihtokeskuksen välisellä alueella. Suomalaisia lajikkeita.

TAMPERE

HATANPÄÄN ARBORETUM, Hatanpään puistokuja 8, suomalaisia lajikkeita, muutamia luonnonlajeja.

TURKU

TURUN YLIOPISTON KASVITIETEELLINEN PUUTARHA, Ruissalon puistotie 215. Pionimäen kaakkoisrinteeseen istutettiin parikymmentä vuotta sitten useita kymmeniä alppiruusulajeja, ei ainoastaan ainavihantia (mm. R. smirnowii, R. maximum, R. oreodoxa var. fargesii, R. yakushimanum), vaan myös kesävihantia, atsaleatyyppisiä (mm. R. vaseyi, R. molle, R. albrechtii). Lajivalikoimassa on useita pieni- mutta runsaskukkaisia, usein jo vapulta kukintansa aloittavia lajeja. (R.dauricum, R. ledebourii, R. sichotense)

PIIKKIÖ

ARBORETUM YLTÖINEN, MTT puutarhatuotanto, Toivonlinnantie 518, 21500 Piikkiö. Arboretum sijaitsee noin 20 km päässä Turusta. Piikkiöön keskustasta käännytään Toivonlinnantielle, jota ajetaan noin 5 km. Yksi alkuperäisistä Marjatta-hybridien koealueista.

RAISIO

ALPPIRUUSUPUISTO Kirkkoväärtinkujan päässä. Pinta-ala 0.9ha. Metsäinen puisto on maisemaltaan vaihtelevaa tuoretta kangasmetsää pienine kosteikkoineen ja upeine kallioineen. Puistoon on istutettu kotimaisia alppiruusulajikkeita mm. ‘Elviira’, ‘Haaga’, ‘Hellikki’, ‘Helsinki University’, ‘Kullervo’, ‘Mikkeli’, ‘Pohjolan Tytär’ ja ‘P.M.A. Tigerstedt’.

OULU

OULUN YLIOPISTON KASVITIETEELLINEN PUUTARHA löytyy Linnanmaan yliopistoalueen pohjoislaidalta läheltä Kuivasjärveä. Käyntiosoite on Kaitoväylä 5. Helsingin yliopiston Rhododendron-risteytyskokeen kasveja saatiin puutarhalle 1970-luvun lopulla n. 2000 tainta. Nyt niitä on jäljellä muutama kymmenen kestävintä. Puutarhassa on myös mm. komeasti kukkivia ohotanalppiruusuja (R. aureum).


Osmo Jussila, Jussi Lähteenmäki ja Reijo Hahkala. Rhododendron-lehti 3-2008.
Muokkaus ja nettikäyttöön siirto Kristian Theqvist 2011.