Yleistä

Rhododendon-suvun lähes 1000 lajia jaetaan kahdeksaan alasukuun, jotka puolestaan jaetaan sektioihin ja alasektioihin. Alasukuja ovat Rhododendron, Hymenanthes, Pentanthera, Tsutsutsi, Azaleastrum, Candidastum, Mumeazalea ja Therorhodion.

Kestävimmät ja mielenkiintoisimmat lajit on listattu linkeissä Rhododendon-suvun alppiruusut ja Rhododendron-suvun atsaleat.


Rhododendron -alasuvun lajit ovat ns. lepidootteja eli suomullisia alppiruusuja. Niiden versoissa, lehdissä ja jopa kukissakin on pieniä, paljain silminkin erottuvia suomuja, jotka voivat olla ruskeita, harmaita tai lähes valkoisia. Hyvä esimerkki lepidootista alppiruususta on kotoinen suopursumme. Lajit ovat usein pienilehtisiä ja lehdissä on voimakas aromaattinen tuoksu. Tämä alasuku on alasuvuista suurin. Siihen lasketaan kuuluvaksi yli 400 lajia. Lepidootteihin kuuluu myös suurempilehtisiä lajeja, mm. trooppiset Vireyat.

Hymenanthes -alasuku muodostaa n. 300-lajisen yhteen sektioon, mutta useaan alasektioon jaetun kokonaisuuden, josta löytyvät suomuttomat (elepidootit) ainavihannat alppiruusut. Nämä ovat niitä lajeja, jotka kadunmieskin tunnistaa alppiruusuiksi. Meille ehkä tutuin tästä ryhmästä on virginianalppiruusu R. catawbiense.

Pentanthera on 25 lajia sisältävä kesävihantien atsaleoiden alasuku. Suomalaisissa puutarhoissa kasvatettavat puistoatsaleat ovat yleensä tämän alasuvun lajien risteymiä.

Tsutsutsi -alasukuun kuuluu n. 80 lajia ainavihantia atsaleoita tai ns. japanilaisia atsaleoita. Niiden lehdet ovat dimorfisia l. niillä on erilaiset kevät- ja kesälehdet. Osa lehdistä varisee syksyllä, mutta yleensä osa jää kasviin myös talvikaudeksi. Nämä lajit ovat liian arkoja meillä ulkona kasvatettavaksi. Ruukkuatsalea kuuluu tähän ryhmään.

Alasuku Azaleastrum on Kaakkois-Kiinan lämpimiin osiin keskittynyt ainavihantien atsaleoiden alasuku. Ne ovat liian arkoja viljeltäväksi edes Englannissa.

Candidastrum -alasuvun ainoa laji on Yhdysvaltojen kalliovuorilla elävä atsalea R. albiflorum, joka kukkii hankasilmuista. Laji on vaikea kasvatettava, joskin melkoisen kestävä, ja saattaisi menestyä meilläkin.

Mumeazalea on myös yksilajinen alasuku. Kesävihanta R. semibarbatum on kotoisin Japanista ja kukkii hankasilmuista Se poikkeaa niin paljon muista suvun lajeista, että sitä on vaikeaa yhdistää Rhododendron-sukuun.

Therorhodion -alasuvussa on kaksi lajia tundralta Siperiasta, Alaskasta ja Japanista. Ne ovat kesävihantia varpuja, jotka menestyvät meilläkin (R. camtschaticum, R. redowskianum).